Tähelepanekuid elust Aussis


Mul on palju märksõnu mis olen endale kirja pannud, millest blogis rääkida. Üritan siis siia need kõik kokku koondada, kas ka loogiline lugeda tuleb - eks näeme.

  • Austraallased (enamasti) ärkavad päiksega, ja loojuvad samuti koos päiksega. Ehk hommikuti ärkavad inimesed vara ja on tegusad kohe varastest hommikutundidest. Eks siin on see ka kergem, õues on ju valge ja soe. Katsu sa Eestis talvel kell 4-5 hommikul ärgata ja mõelda positiivselt ning kohe tegus olla (been there done that - ei ole võimalik :D ) Kuid samas nii kui on õues pime, on enamus majad samuti pimedad. Ehk tulede järgi võib eeldada, et väga pikka pidu pole kui juba õues pime. Eks loomulikult see varieerub vanuse ja muuga, kuid erandid kinnitavad ju reeglit. Sama on ka liikluses, kui on pime, siis on üksikud autod kes sulle veel vastu sõidavad. Kui mäletate, siis oma esimesel päeval Manjimupis läksime samuti entusiastlikult jala tanklasse, kuid nähes kuidas mitte ühtegi autot ega inimest ei ole, hakkas jube kõhe. AA! Ja pimedaks läheb siin nagu hetkega. Kuidagi väga-väga järsult. 
  • Austraalia autoteed on väga korralikud. Need on kuidagi eriti siledad ning esimestel päevadel olid mööduvad autod kuidagi eriti kahtlaselt vaiksed. Nüüd oleme juba harjunud, kuid eks see tulene heast teekattest. Samas - selle miinuseks on see, et kui sajab vihma siis muutub tee rasuseks ja libedaks. Niiet vihmaga siin sõita on justkui Eestis musta jääga. *kodune tunne wii*
  • Olen nüüd palju palju rohkem autoga sõitnud ja oskan rohkem kirjeldada oma emotsioone selle kohalt. Tegelikult väga lihtne ja harjumisega ei lähe kaua. Küll aga on asju mis peale vastupidisele liiklusele väga harjumatud on.
          * Kiiruspiirangu märkidega Austraalia just ei hiilga. On kohti kus keerad maanteele, sõidad paar km ja alles siis tuleb märk mis kiirusega seal sõita võib. Minu loogika järgi käib see suures osas tee järgi. Seda siis selles mõttes, et siin on maanteid kus on ÜLI kitsad rajad. Eks sellega ju samuti harjub, kuid olles siin liikluses väga värske, pidin sõitma joonte järgi rohkem, kui Eestis autokoolis :D Ehk kitsastel teedel on enamasti 90km/h, veidi laiematel 100km/h ning normaalse laiusega teel 110km/h. Muidugi see minu väikse kogemuse loogika mis absoluutselt ei pruugi paika pidada, aga eks aeg näitab :D Oleme ka ise sattunud teedele, mis on laiad ja võiks nagu lubatud kiirus olla suurem, kuid on siiski 90. Segane tekst, aga sama segane on aru saada Austraalia liikluskorraldusest.
     
         * Enamus vahemaid on siiski metsade vahel. Siin on aga kõik metsad väga sarnased, kui mitte öelda ühesugused. Punase kruusaga tee ääred, ja siis suured puud ja võsa. Ja nii võib olla sadu kilomeetreid järjest :D Kurve on muidugi ka väga palju, Üles - alla - vasakule - paremale on parim kirjeldus Aussi teedele :D

          * Loomulikult oleme saanud ka maitse suhu loomadega teel. Eile muide oli teel üks eriti suur sisalik, ta oli nagu krokodill aga selline 40cm pikk ehk. Aga üsna kõhedalt suur :D Kõige naljakamad on muidugi emud :D Neid on siin ikka üsna palju. Nad seisavad tee ääres ja vaatavad sulle otsa, ei liiguta sulgegi ja üritavad vist end nähtamatuna hoida :D Ja siis kui neile lähedale jõuad jooksevad ERITI naljaka jooksuga minema :D  
 Ja viimaks - KÄNGURUD! Päevasel ajal on neid vähe, nad on ööloomad. Kuid nii kui päike on loojunud algab neil suured pidustused. Nad on igalpool, nii palju ja suurte karjade kaupa. See on ka üks põhjus miks siin pole kombeks pimedas sõita, eriti just siis väljaspool linna. Sõitsin sel nädalavahetusel peale rannas päikseloojangut vaatamas käimist 60km linna. Kiirus üle 70 kordagi ei läinud, sest kägurud olid pidevalt teel. Loomu poolest pean ütlema et nad on üsna lollid loomad. Üks konkreetne isend - seisis meil keset teed ja vahtis vastassuunda, et aru saada kus minu tuled tulevad. Ta ei taju kummalt poolt läheneb 'oht' ning viimasel hetkel kui mina olin teda juba ammu märganud ja peaaegu seisin tema ees, siis vaatas meie poole, et oi :D Ja kappas vaikselt minema. Nad ei ole ka väga arad inimeste suhtes, ilmselt tuleneb sellest, et nad ei ole siin otsesed saakloomad, sest Aussis pole nö suuri kiskjaid.



Kehv pilt (videost) kuid siin näha kuidas ta otsib kus see auto küll tuleb

Ja siin juba hüppab minema





  • Austraallastel on imelikud suhtlus kombed. Kui astud kuskile sisse siis tuleb sulle tervitus ''hey how are you'' Ehk tere, kuidas sul läheb/läinud vms. Ja tegelikult ei küsi nad seda selleks et neid huvitaks :D Mis ongi minu jaoks väga imelik. Nad ütlevad selle ära ja siis kõnnivad minema :D  Veider :D 
  • Linnuliigid on hästi ilusad. Lemmikud on pisemat kasvu väiksed rohelised papagoid. Nii ilusad ja eksootilised. Suuri kotkaid kohtab ka, ja igasugu muid kõverate nokkadega isendeid.
  • Lihaveiseid on kõik kohad täis. No igal pool tee ääres suuuured põllud lihaveistega täidetud. Enamus kusjuures pullide karjad. Mina muidugi vahin neid koguaeg, endal pupillid südame kujulised, sest lehmadega töötamise igatsus on niii suur :( Ja korra oleksin peaaegu isegi kraavi sõitnud, sest nägin NIII suurt pulli :D 
   Politsei 
Sellest kirjutaks kohe eraldi, kuna võrreldes Eestiga on vahe suur. Olime juba enne auto ostu kuulnud, et siin on punkti süsteem. Ma ei mäleta täpseid punktisummasi, kuid põhimõte on selline, et teatud karistustega saab lisaks rahalisele trahvile ka punkte. Ei need ei ole head punktid :D
 Punktide kehtivus on 2a ning kui selle aja jooksul kogud kokku kindla summa punkte, siis jääd sa lubadest mingiks ajaks ilma.
 Näiteks turvavööta sõidu eest on trahv 500dollarit ning sama summa on ka siis, kui telefoni roolis olles kasutada. Kiiruse puhul märkasime samuti koheselt, et kõik sõidavad täpselt lubatud kiirusega. 90 alas on täpselt 90 jne. Ühel ilusal päeval sõitsime siis töölt kodu poole kui politsei meile vastu sõitis, nad keerasid kohe ümber ja panid vilkurid peale. Tulid auto juurde, ütlesid et ületasime kiirust ja küsis dokumenti. Tegid oma autos trahvi valmis, korra käisid veel meie aadressi küsimas. Tuli tagasi, andsis trahvi kviitungi ja seletas kuidas seda maksta saab. Selleks nimelt peab minema postkontorisse ja seal selle tasuma. Kiirus oli 99km/h ja lubatud oli seal alas 90km/h. See oleks Eestis nö tasuta kiiruse ületamine, kuna trahvisumma oleks väike ja paberimajandust selle kopika tõttu üldiselt ei tehta. Siin aga oli trahvisumma 100dollarit ja punkte ei saanud. Kui oleks  kiirus olnud 100km/h siis oleks olnud trahv 200dollarit ja 2 punkti. Vedas!
 Puudus absoluutselt Eestile omane selgituse andmise koht. Ei ole võimalust vabandada, et oli kiire, hajameelsus vms. Eestis küsitakse vahel ka sissetuleku kohta, ja kui ütled, et käid alles koolis siis tavaliselt trahv samuti väiksem.
 Siin on 0 tolerants ja see on minu arvates vägagi mõistlik. 




Ja siia lõppu üks pilt kus on kõik ilus koos - ookean, mäed, päikseloojang ja känguru :)









Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

28.01 Austraalia ilmast ja päiksest

Back on track :) Belgia

06.04 Belgia